Helaas is er geen vast antwoord op deze vraag. Meerdere factoren bepalen de keuze van een model, ze zijn verschillend van persoon tot persoon; - leeftijd , gewicht en lengte. - niveau van bekwaamheid , hoeveelheid trainingen per week. - stijfheid en functies die we gewend zijn.
Neem dus niet zomaar een schoen omdat je beste vriend of vriendin hier ook op rijd, of omdat de ene schoen er mooier uit ziet. Misschien is een simpeler model wel veel beter voor jouw!
Na het kiezen van een schoen en onderstel is de maat van de schoen het belangrijkste van alles. De maat van het onderstel wordt aan de schoenmaat aangepast. Koop een schoen nooit te groot of op de groei, dit kan gevolgen hebben voor de schoen en ook voor je voeten.
Hoe veter ik mijn schoen correct?
De vetersluiting is essentieel. Het helpt de voet in de juiste stand te houden. Een schaats in de juiste maat en die goed geregen is, zorgt voor maximale prestaties van de schaatser.
Wij raden aan om de " Visgraat " vetersluiting aan te houden. De veter gaat vanaf de buitenzijde door het oog/lus naar de binnenzijde. Aan de bovenzijde bij de haken, sla je de veter van boven naar beneden om de haak, dit voorkomt glijden van de veter.
De rand wordt horizontaal getrokken en dit heeft vele voordelen : Geen directe druk op de wreef . De veters houden de voet stevig en gelijkmatig in de schaats. De veters glijden ook niet los, wat het aantrekken van de schaats makkelijker maakt.
De veters horen bij de tenen en enkel minder strak te worden aangetrokken, bij de wreef moet dit strakker om de hiel op haar plaats te houden. De tenen en je enkel kan je nu nog bewegen. Nu blijft de voet goed in de schaats en toch kan je de voet nog buigen.
Schaatsen luchten
Het verzorgen van uw schaatsen is eenvoudig te doen en zal de levensduur verlengen. Verwijder stof en andere smeer van uw schoenen, ijzers, of onderstel, wielen en lagers.
Droog de schaatsen in de open lucht, en laat ze niet in een dichte tas zitten. Maak ook de veters goed los, zo kan de schaats beter luchten, maar nog belangrijker is dat de schaats dan goed in model blijft. Als je de schaatsen uitdoet na het trainen is de schaats minstens 37 ° C ( lichaamstemperatuur ) en koelt af naar een lagere temperatuur, als de schaats strak geregen blijft, heeft deze de neiging om te krimpen!
Verander je sokken bij elke training . Ze kunnen bacteriënhuisvesten die onaangename geuren en allergieën veroorzaken.
De juiste maat kiezen
Eelt, peesontstekingen, uitsteeksels, hamertenen en vervormde tenen en enkels zijn voorbeelden van problemen die kunnen worden vermeden of gecorrigeerd door het kiezen van de juiste maat schoen.
Het dragen van shoenen die zijn te groot beschadigt de schoenen zelf, brengt de prestaties van de schaatser in gevaar en kan ook zorgen serieus letsel aan de voeten van de schaatser.
Wanneer een schoen te groot is, maar wel goed geveterd, veroorzaakt dit meestal uitsteeksels aan de achterzijde van de pees (omdat de hoogte en de hoek van de schoen niet overeenkomen met de voet), bij de boog van de voet komt de steun van de schoen niet overeen met de voet, wat kan resulteren in uitgezakt bot structuur en eelt vorming op de tenen (omdat deze zich 'vasthouden' aan de schoen, tijdens oefeningen)
Wanneer een schoen te groot is, en niet goed geveterd, zijn de gevolgen nog erger: De frictie die ontstaat aan de binnenkant van de schoen kan leiden tot gezondheidsklachten zoals bot uitgroei naast de hiel en blaren en knobbels op de boog van de voet, omdat de steun van de schoen niet overeenkomt met de voet.
Bij een te grote schoen, ligt het breedste gedeelte van de voet, in het smalste gedeelte van de schoen.
Dit kan resulteren in aanhoudende pijn, tintelingen in de voet en problemen aan de boog van de voet (vanwege het gemis aan ondersteuning). Ook zal de schoen sneller zijn vorm verliezen, en knikken krijgen, omdat de schoen aan de zijkanten naar binnen gaat buigen.
Ook verliest de schaatser stabiliteit en controle, omdat het ijzer of onderstel in overeenstemming met de maten van de schoen word geassembleerd.
De punten waar druk uit word geoefend komen niet meer in overeenstemming met de drukpunten van de schaats. (doppen en assen van onderstellen, rockers en prikkers van ijzers).
Heeft u een andere vraag? Stuur ons dan een mail, en dan beantwoorden wij hem graag!